A shiatsu keleti masszírozási mód, a szó japán nyelven "ujjnyomást" jelent. A shiatsu az akupresszúra (ujjnyomás) alapjaira építkezik, a kezelés során az ujjakkal a test meghatározott pontjaira nyomást gyakorolnak, hogy a fájdalmat, feszültséget, kifáradást és betegségtüneteket csökkentsék.

A meghatározott, speciális pontok a meridiánok mentén találhatók, melyeken keresztül a test energiája (Kí) áramlik. A Kí önmagában láthatatlan, de ahogyan dolgozik, az a testen érzékelhető. A Kí az élet ereje, s mikor ez megakad, a szervezet beteggé válik.

A nyugati gyógyászat a testnek azt a részét kezeli, amely a betegnek éppen fáj, részekre osztja az emberi testet, és minden megbetegedett vagy működésben zavart testrészt különálló egésznek tekint.

A keleti gyógyászat szerint az emberi testet egy egésznek teremtették (egészség = egész/ség!), így lehetetlen ennek egy-egy részét elkülöníteni, és nem venni tekintetbe, hogy milyen hatása van az egészre. A keleti filozófia szerint az emberi testet a nagy világmindenség kis részének, mikrokozmoszának tekintik, mely az 5 elem (Tűz, Föld, Fém, Víz, Fa), illetve a jin és jang erők (a változás, az "élet" jellemzői) uralma alatt áll.

A test szervei hat nagy jang (pozitív) és hat nagy jin (negatív) szervre vannak osztva, melyek mindegyike az öt elem egyikét képviseli és egy másik kiegészítő szervvel működik együtt. A betegségek kezelésének ki kell egészítenie a károsult szervet vagy testrészt.

A meridiánvonal-rendszer mentén történő kezelések javítják az energia áramlását ezen a rendszeren keresztül, nem a betegségre koncentrálnak, hanem az egész emberi testre, mivel minden betegség ugyanabból a forrásból ered - a testen keresztül áradó energia egyenletlenségeiből.

Ideális esetben a shiatsu legmegfelelőbb alkalmazása nem a betegségek gyógyítása, hanem a test egészségének, vitalitásának, és ellenálló-képességének megszerzése, a belső szervek erősítése és annak megakadályozása, hogy a energiaáramlás megrekedjen.